Web stranica navijačke skupine Demoni Visoko
Historija nogometnog kluba Bosna
 

Prva nogometna utakmica u Visokom odigrana je 1923. godine kada se formira i prvi nogometni klub Jadran. 1934. godine formira se i drugi nogometni klub Radnički. 1953. godine dolazi do spajanja ova dva kluba i tako nastaje nogometni klub Bosna. Za ovaj klub vezani su i najbolji rezultati po pitanju nogometa za vrijeme Jugoslavije, kada je 1963. klub je ušao u 2 nogometnu ligu tadašnje države koja je bila relativno jaka.

Agresija na BiH je samo na trenutak prekinula aktivnosti u ovom klubu. 1993. godine počinje okupljanje, da bi 1994. klub na prvom državno prvenstvu u Zenici osvojio 3. mjesto. U sezoni 1995/96. Bosna osvaja prvo mjesto u Drugoj ligi sjever, a u Prvoj nogometnoj ligi u sezoni 1996/97. osvaja treće mjesto. Kao vrhunac u sezoni 1997/98. osvaja prvo mjesto, a play off-u osvaja 3. mjesto. Iste sezone klub osvaja i Kup BiH kao i Super kup. Nažalost, politička previranja u savezu, razni lobiji su spriječili održavanje play off-a te godine, te je tako Bosna izgubila jedinstvenu šansu da izađe u Evropu, shodno tome nepovratno su propala sva ulaganja u klub (izgradnja stadiona, štampanje žutih majica, dovođenje novih igrača) te godine, te je tako Bosna doživjela finansijski krah od kojeg se još oporavlja.

Danas se Bosna nakon finansijskog kraha poslije osvojene titule nalazi u Prvoj ligi FBiH te zauzima gornji vrh tabele. Želja je da se Bosna Visoko vrati na stare staze slave, te da se priključi Premijer ligi BiH. Shodno tome izvršena je reorganizacija samog kluba te podmlađivanje sastava. U skoro čitavom pripremnom periodu Bosna he bila bez upravnog odbora, a samim time i bez ikakvih značajnijih finansijskih sredstava. Tek pred sami početak sezone Rešad Kalota je postao novi direktor koji je samo kratkoročno obezbijedio sredstva za opstanak kluba. U sezonu 2006/2007 klub je krenuo relativno dobro i bilježi dobre rezultate, kao i dopadljivu igru mladih nogometaša koji su doslovno odrasli u klubu.

Canon je fotoaparat (2.11.2004)

 

 

 

 

 

 

 
TOP||| OBAVIJEŠTENJA|| NAVIJAČI

Trenutno nema nikakvog obavijestenja

 

Ethem_MG@hotmail.com
Kontakt
Admin
 

DEMONI-VISOKO